NOS (22 april 2015), Door: Jeroen Schutijser

Voor het eerst in vijf jaar meer mensen in winkelstraten

Voor het eerst in vijf jaar stijgt het aantal consumenten dat door de Nederlandse winkelstraten loopt. Onderzoeksbureau City Traffic telde het aantal passanten in vijftig grote steden en zag in het eerste kwartaal een stijging van 1,1 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Dat lijkt niet veel, en toch is er volgens directeur Huib Lubbers sprake van een trendbreuk. De afgelopen jaren daalde het aantal winkelende consumenten immers fors, tot wel 25 procent. “Dus deze voorzichtige kentering is zeker hoopvol.”

Tot de grootste stijgers behoren Hengelo, Amstelveen, Almere, Breda en Zaandam. Het aantal shoppers steeg daar met maximaal 14 procent. Onder aan de top-50 bungelen Ede, Almelo, Emmen en Amersfoort. In de laatste twee steden is er zelfs een daling van 24 en 26 procent.

“Grofweg kun je zeggen dat de stijgende trend zich vooral voordoet in het westen en zuiden van het land”, zegt Lubbers. “De andere regio’s blijven achter.”

Zorgelijk

Lubbers noemt de situatie in onder meer Amersfoort, Zoetermeer en Ede zorgelijk. Het Centraal Bureau voor de Statistiek constateert de laatste maanden juist dat het consumentenvertrouwen weer toeneemt en dat meer mensen weer wat geld uitgeven in winkels.

“Deze steden weten daar dus niet van te profiteren. Dan zijn er, behalve de economische crisis, andere problemen die daar spelen. Bijvoorbeeld dat er op een klein oppervlak geen gevarieerd winkelaanbod is: van leuke winkeltjes, een gezellig plein met restaurantjes. Blijkbaar zijn die steden dus niet aantrekkelijk genoeg.”

Argwanend

Overigens zijn sommige ondernemers – ook in de steden die volgens City Traffic flinke plussen noteren – erg argwanend als zij de top-50 van het onderzoeksbureau bekijken. Een aantal winkeliers in Amstelveen bijvoorbeeld herkent zich absoluut niet in de positieve cijfers.

“Plus 12 procent? Ik geloof er niks van. Want het gaat hier gewoon erg slecht. Ze hebben zeker ook winkelpersoneel meegeteld dat hier het winkelcentrum in- en uitloopt, om even te roken.”