In 2023 werden we geconfronteerd met uitzonderlijke weersextremen in Nederland: het was het warmste en natste jaar ooit gemeten. Dit zorgde voor een periode van uitdagingen en aanpassingen, zowel voor de natuur als voor de menselijke infrastructuur. 2024 begon op een vergelijkbare noot, met februari als een opvallend voorbeeld. Naast het breken van warmterecords, werd de maand ook gekenmerkt door een overvloed aan regenval. Deze buitengewone weersomstandigheden vroegen veel van het aanpassingsvermogen van de consument. 
grafiek1 Winkelweer natter en warmer
(Bron: NOS)
Ondanks de weersomstandigheden van de afgelopen maanden, lijkt de aantrekkingskracht van fysieke winkels onaangetast, zoals in de grafiek hieronder te zien is. Consumenten blijven standvastig in hun winkelgewoonten, wat suggereert dat ze zich hebben aangepast aan de weersomstandigheden. Dit onderstreept niet alleen hun veerkracht, maar benadrukt ook het belang van voortdurende aanpassingen in onze winkelstraten en retailstrategieën om de consument te kunnen blijven trekken.
Grafiek 2 Winkelweer natter en warmer
RMC biedt real-time inzicht in consumentengedrag en de effecten van het weer op winkelgebieden, elke dag opnieuw. We zijn toegewijd aan het leveren van actuele analyses en kijken ernaar uit om samen te werken aan oplossingen die ons helpen om te gaan met de uitdagingen van de moderne wereld.