Nadat het voor twee jaar op rij is afgelast, heeft vanaf 5 augustus de 85e editie van de Sneekweek plaatsgevonden. De Sneekweek is een groot evenement dat bekend is door heel Nederland. Heeft de Sneekweek voor grote drukte in Sneek gezorgd, dat is de vraag die de analisten van Bureau RMC zich hebben afgevraagd? 

Wat voor invloed heeft bijvoorbeeld de coronacrisis gehad op het aantal bezoekers? Bureau RMC doet een poging door haar telsensoren in de binnenstad te analyseren in de periode voor en na de Sneekweek en dat te vergelijken met andere jaren. We zetten  de cijfers voor u op een rij. 

In 2019 kwamen er gemiddeld drie keer zoveel mensen naar Sneek, tijdens de Sneekweek, dan een gemiddelde dag in datzelfde jaar. In de jaren 2020 en 2021 is de Sneekweek niet doorgegaan en zijn er daarom ook niet meer mensen dan normaal naar Sneek gekomen. In 2022 is de Sneekweek dan eindelijk wel weer door gegaan.  

Als we 2022 vergelijken met 2019 zijn er 26,9% minder bezoekers geteld in het centrum van Sneek in relatie tot 2019. Het moet gezegd, er wordt alleen in het centrum geteld en zeker niet op alle locaties, maar de Citytraffic Thermometer geeft een betrouwbare schatting van de gehele binnenstad drukteontwikkeling. Toch is dit een opvallende daling omdat de drukte in Sneek over de rest van het jaar weer op het niveau is van 2019. En dat is een hele prestatie want menig stad in Nederland telt fors minder bezoekers dan 2019. 

Tijdens de coronaperiode in 2020 en 2021 telde Sneek gemiddeld 20% minder bezoekers in Sneek ten opzichte van 2019. Dat een groot evenement fors minder bezoekers trok, heeft waarschijnlijk te maken dat alle grote evenementen in Nederland structureel minder bezoekers hebben getrokken. Toch zullen de ondernemers in Sneek redelijk tevreden kunnen zijn, want als één van de weinige steden in Nederland is de drukte in 2022 in Sneek terug op het drukteniveau van 2019. Zal de Sneekweek in 2023 weer op volle toeren gaan draaien? We zullen het voor u in de gaten houden!