Met de zomervakantie voor de deur werpen we bij RMC een blik op onze Strand Index. Naast onze tellingen in winkelgebieden, hebben wij ook tellers staan bij natuurgebieden en stranden. Van onze tellers bij de Nederlandse stranden maken wij de Strand Index. Deze index biedt ons inzicht in de drukte aan de Nederlandse stranden en hoe deze zich dagelijks aanpast aan het weer.

De drukte op het strand vertoont doorgaans een geleidelijke toename gedurende het jaar tot aan een piek in de zomer, waarna de drukte afneemt. Echter wordt dit beeld sterk beïnvloed door het weer. Vorig jaar, bijvoorbeeld, waren week 33 in augustus en week 36 in september de drukste weken op de Nederlandse stranden, dankzij uitzonderlijk warm zomerweer. Maar door het mooie voorjaar van 2023 zagen we ook drukke stranden in mei en juni. Door het wisselvallige, maar vooral natte weer was het recentelijk rustiger op het strand. In week 23 dit jaar was het bijvoorbeeld 41% rustiger vergeleken met dezelfde periode in 2023.

De Strand Index onthult ook duidelijke pieken rond de feestdagen. De drukste week in 2024 was tot nu toe week 19, de week waarin Hemelvaart viel. Twee weken later tijdens het Pinksterweekend zagen we wederom een piek in de drukte. Vorig jaar zagen we een vergelijkbare trend tijdens de kerstperiode, met een stijging van 76% in stranddrukte in de week van kerst ten opzichte van een week ervoor.

Het patroon is duidelijk: de drukte op het strand wordt sterk beïnvloed door het weer en feestdagen. Bij RMC blijven we deze trends nauwlettend volgen om u actuele inzichten te bieden in de dynamiek van onze stranden. Een abonnement op de strandindex is er in verschillende licentievormen. Informeer naar de mogelijkheden.