De drukteverdeling over de week veranderd ten opzichte van 2023. Zo zien we dat de drukste momenten op de dag, nog drukker worden. Ook is zaterdag als winkeldag weer belangrijker geworden.

Een opvallende ontwikkeling is dat het drukker wordt op de piekmomenten. Tussen 12.00 en 16.00 uur is de drukte gemiddeld 6,3% gestegen ten opzichte van dezelfde uren in het vorige jaar.  Met zelfs stijgingen van 10% in het begin van de middag. De zaterdag is ook als winkeldag drukker geworden met een groei van 8,5%. Daarmee lijkt de zaterdag als winkeldag weer belangrijker te worden!

Op basis van realtime metingen kunnen wij stellen dat consumenten in 2024 een ander shopgedrag lijken te vertonen dan in 2023; het lijkt misschien wel drukker maar wat met name opvalt is de verschuiving in de koopuren over de dag.  

De data van realtime tellers is nodig om het hele plaatje te kunnen schetsen: gevoelsdrukte kan misleidend zijn omdat het geen goed beeld geeft van het volledige winkelgedrag.

We onderzoeken real time de winkeltrends voor u in geheel Nederland en België. Mocht u vragen hebben n.a.v. dit artikel, stuur dan een email naar ondergetekende op h.lubbers@rmc.nl.