Afgelopen tijd konden we lezen in een persartikel van Locatus dat de winkelstraten in 2024 veel drukker zouden zijn dan in 2023. De realtime tellers van RMC laten een genuanceerder beeld zien.

Alleen Q1 zag een stijging
In het eerste kwartaal kan RMC bevestigen dat de winkelstraatdrukte gestegen is ten opzichte van 2023 en andere jaren. Met een +3,2% geeft dat de stijgende trend goed weer. Dit komt overeen met de cijfers van het CBS die voor Q1 een stijging in non-food detailhandelsomzet registreert van 4,5%. En in vergelijking met 2019 zien we zelfs een toename van +1,2%. De stijging van het eerste kwartaal is vanaf april echter omgebogen naar een forse daling. In vergelijking met het mooie weer vorig jaar, heeft waarschijnlijk de vele regen en de natte maand april van dit jaar ervoor gezorgd dat de tellers nu op
-16,8% staan tot en met eind mei. Daarmee registreren we een behoorlijke trendbreuk t.o.v. het eerste kwartaal.

De realtime cijfers van RMC bevestigen het beeld dat de grote steden drukker zijn dan de kleine steden, maar ook dit vraagt een nuancering. Het centrum van Utrecht is in Q1 flink drukker geworden (+9,5%), evenzo in Maastricht (+23%) en in Amsterdam op de Leidsestraat (+11,5%). Maar dat beeld geldt niet voor de hele stad: zo zien we in de Kalverstraat (-1,8%) die druktestijging niet terug.

We onderzoeken real time de winkeltrends voor u in geheel Nederland en België. Mocht u vragen hebben n.a.v. dit artikel, stuur dan een email naar ondergetekende op h.lubbers@rmc.nl.