Week 17 en 18 stonden in het teken van twee grote feestdagen: Koningsdag en Bevrijdingsdag. Zeker in Haarlem wordt er op 5 mei met Bevrijdingspop groots uitgepakt. Het is het grootste bevrijdingsfestival van het land en brengt een enorme drukte met zich mee. Ook dit jaar was dit weer het geval, waarbij het aantal bezoekers wordt geschat op ongeveer 145.000 mensen.

Het festival vindt plaats in de Haarlemmerhout, net buiten het centrum van Haarlem, waar geen permanente passantentellers zijn. Wat betekent dit festival voor de drukte in de binnenstad? Het blijkt dat het in de binnenstad op 5 mei 114% drukker was dan een gemiddelde dag in 2023. De grootste druktetoenames zijn te vinden in de Barteljorisstraat, Gierstraat en Grote Houtstraat, wat de meest directe looproute is van Station Haarlem naar het festival. Zo was het aan de zuidkant van de Grote Houtstraat 277% drukker dan op een gemiddelde dag in 2023.

Koningsdag (27 april) was de drukste dag van 2023 in de binnenstad van Haarlem; het was die dag 165% drukker dan een gemiddelde dag dit jaar. In tegenstelling tot Bevrijdingsdag, zorgde Koningsdag voor een minder lokale drukte en waren er overal in de binnenstad van Haarlem meer mensen te zien. Specifiek in de Koningsstraat en de Damstraat waren de druktetoenames het hoogst, met respectievelijk 295% en 289% meer passanten dan op een gemiddelde dag in 2023.