Sinds de coronacrisis is de drukte in de steden niet meer op het niveau van pre-corona. Blijkbaar heeft corona er ook verzorgd dat consumenten dichterbij huis gaan winkelen, omdat het waarschijnlijk veiliger aanvoelt en de drukte van grote steden wordt vermeden. Nu corona voorbij is lijkt het lokale winkelen aan te houden en populair te blijven. De gemiddelde shopper sneller de winkel dichtbij opzoekt stijgt de lokale shopping in verhouding met de steden enorm.  

Een goed voorbeeld hiervoor is winkelen in Oisterwijk. Een dorp met ruim 20.000 inwoners. Dit dorp heeft over heel 2022 een twee keer zo grote druktestijging gehad als de grote, middelgrote en kleine steden. Of de verandering van het lokale shopping gedrag een gevolg is van de coronacrisis of de toenemende inflatie is nog een vraag.  

Ondanks de druktedaling in de steden stijgt de drukte sneller in de top 5 grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven dan in de middelgrote en kleine steden, daarnaast is het verval in september na de zomervakantie ook minder groot.