De leegstand in de Enschedese binnenstad neemt in hoog tempo af. Sterker nog, in de laatste drie jaar is de leegstand gehalveerd. De gemeente Enschede en de winkeliers hebben samen de schouders eronder gezet en het resultaat mag er dus zijn.

Om nog meer inzicht in de binnenstad te krijgen, besloot de gemeente Enschede om op 11 locaties de drukte te gaan tellen in samenwerking met Bureau RMC. Aan de hand van CityTraffic-sensoren weet de gemeente nu sinds begin september 24/7 de drukte op straat. Daarmee kan men onder andere beleidsmaatregelen analyseren, ondernemers van informatie voorzien en effecten van evenementen bepalen.

Een mooi voorbeeld van nieuwe informatie gaat over 3 oktober, de Duitse dag van de eenheid. Het is bekend dat Enschede, als grensstad, een zekere aantrekkingskracht op Duitsers heeft, maar in welke getalen bezoeken ze de binnenstad van Enschede op een nationale feestdag?

Dinsdag 3 oktober 2017 was maar liefst 60% drukker dan de drie dinsdagen in de weken ervoor. Het was zelfs drukker dan op zaterdag, wat normaliter toch de beste winkeldag is. De Duitsers kwamen al vroeg naar Enschede, vanaf 10.00 uur steeg de drukte hard waarbij het om 14.00 uur op z’n drukst was in de binnenstad.

Afbeelding Enschede

Opvallend was dat het vooral aan de oostzijde van het centrum drukker was. Zo was het rondom de Heurne maar liefst 125% drukker dan een gemiddelde dinsdag. Rondom de Haverstraatpassage, de Langestraat en de Kalanderstraat kwamen zo’n 75% meer passanten. Deze drukte aan de oostkant is mogelijk deels het gevolg van de aanrijroute naar het centrum en de nabijgelegen grote parkeergarages. In het westelijke deel van het centrum was het ook een stuk drukker, al lagen de stijgingspercentages hier ‘slechts’ tussen de 20-30%.