De verscherpte maatregelen van de “gedeeltelijke lockdown”, die vanaf woensdagavond van kracht zijn gegaan, hebben voor de donderdag geresulteerd in een grote terugloop van het aantal bezoekers in de winkelstraten. Gekeken naar het gehele jaar is het normaal gesproken in de Nederlandse winkelstraten op de donderdag gemiddeld 13% drukker dan op de woensdag. Deze donderdag was het echter -7% rustiger dan op de woensdag. Als we de bezoekersaantallen van donderdag vergelijken met die van een week eerder zien we een wel een lichte toename van 11%, dit heeft vooral te maken met het slechte weer van vorige week. Vergelijken we de drukte van donderdag met die van een jaar eerder dan zien we -65% minder bezoekers in winkelstraten.

Het verbod van koopavonden is één van de maatregelen die het kabinet heeft ingevoerd. In veel steden is de koopavond een populair winkelmoment. Na de maatregelen van 28 september werd er een beperkt effect gezien op de winkelstraatdrukte en leek de daling vooral resultaat te zijn van het slechte weer. Nu is er direct effect zichtbaar van de verscherpte maatregelen.

In onderstaande grafiek is per dag de daling van afgelopen drie weken weergegeven in vergelijking met een jaar eerder.

winkelgedrag van de shopper was de afgelopen maanden al structureel veranderd. Shoppers kwamen veel doelgerichter winkelen in de binnenstad, lokaal winkelen werd een stuk populairder en mensen bezochten massaal de woonboulevards, bouwmarkten en tuincentra. Eén van de waarnemingen die sinds het begin van de coronacrisis is te zien, is dat de grote steden een sterkere afname zien in de bezoekersaantallen van de winkelstraten dan de middelgrote en kleine steden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Huib Lubbers, directeur van Bureau RMC: h.lubbers@rmc.nl of 06-21885293.