De Europese Commissie maakt zich sterk voor gratis wifi voor iedereen in de binnenstad en faciliteert dit sinds kort met subsidies. Zij zegt: “Connectiviteit voor iedereen betekent dat het niet mag uitmaken waar je woont of hoeveel je verdient. Wij stellen voor om elk Europees dorp en iedere stad tegen 2020 te voorzien van vrije, draadloze internettoegang in de omgeving van de voornaamste centra van het openbare leven.”

Sinds de start van het initiatief WIFI4EU van de Europese Commissie is de vraag naar kwalitatieve wifisystemen sterk toegenomen. Met dit initiatief wordt gratis wificonnectiviteit gepromoot voor burgers en bezoekers van openbare ruimtes zoals parken, pleinen, openbare gebouwen, winkelstraten, bibliotheken, gezondheidscentra en musea overal in Europa.

De ambitielat van de EC ligt dus hoog en biedt ook kansen en mogelijkheden voor gemeenten en bedrijven. Bureau RMC heeft veel ervaring met slimme steden en connectiviteit en onderzocht recent de effecten van gratis wifi in zes gemeenten. Deze gemeenten beschikken nu een aantal jaar over gratis wifi in hun binnenstad. Het aantal gebruikers viel in de meeste gevallen tegen en de gebruikersgroepen waren vaak beperkt tot studenten en bewoners en niet de vaak gewenste toeristen. Veel gemeenten vielen in dezelfde valkuilen dat de doelen en de verwachtingen vooraf niet goed waren omschreven. De conclusies van de ervaringssteden waren dan ook eensluidend: “Bezint eer ge begint”. Goede tips die elke gemeente of centrummanager zich ter harte moet nemen. Wij denken, net als de EC, dat gratis wifi bijdraagt aan een slimme stad waar het prettig verblijven is en die werkt aan toekomstbestendigheid van de binnenstad. Er is meer te behalen dan alleen maar connectiviteit. Hoeveel bezoekers komen dagelijks in uw stad? En hoeveel nieuwe bezoekers waren dit? En hoe lang verblijft men er en hoe vaak komt men terug? Dit zijn vragen die met het wifisysteem nauwkeurig te beantwoorden zijn.

Veel gemeenten denken na en overwegen het invoeren van gratis wifi. Wij helpen u daar graag bij. De richtlijnen van de nieuw AVG stellen duidelijke voorschriften en zorgen ervoor dat een goede voorbereiding essentieel is. Bovendien is kennis van de verschillende technologieën onontbeerlijk.  Bureau RMC heeft inmiddels 10 jaar ervaring met wifisystemen en heeft de juiste kennis in huis om u goed te helpen met het maken van de juiste keuzes.

Heeft u zich al (her)ingeschreven voor onze nieuwsbrief? Dit kan hier.