Daar waar het jaar met de maand januari nog goed begon, was de maand februari al een tegenvallende maand voor de winkelstraat met een afname in de drukte van maar liefst 14%. Het land is inmiddels volledig in de ban van het coronavirus en het effect op winkelomzetten zal ongekend zijn. Nadat afgelopen donderdag om 15.00 uur de minister president de verstrekkende gevolgen kenbaar maakte, daalde de winkelstaatdrukte op vrijdag met 33%, op zaterdag met 36% en op zondag met 50%.

De supermarkten draaien op volle toeren, maar de binnensteden komen piepend tot stilstand. Wat gaan mensen doen als de kinderen vrij zijn of men niet naar het werk kan gaan? In het verleden zagen we dan de winkelstraten profiteren, omdat dit bovenaan het lijstje van vrijetijdsbestedingen staat. Evenementen zijn nu niet te bezoeken, sportvelden zijn leeg en de horeca is dicht. Winkels zijn vooralsnog open, maar zullen die wel worden bezocht in deze tijd? Een andere vergelijking die bij ons opkomt, met een dramatische krimp in bezoekersaantallen, was de bankencrisis in combinatie met extreem slecht weer in het eerste kwartaal van 2013. Dat zoog voor drie maanden de winkelstraten leeg en pas in Q4 in dat jaar was er sprake van enige compensatie.

Met het horecaverbod van afgelopen zondag, zal de drukte de komende dagen verder afnemen. En wat als de meeste winkels helemaal zullen sluiten, zoals in menig land om ons heen?

De mensen wordt verzocht om zoveel als mogelijk binnen te blijven en fysiek contact te vermijden. Winkelen zal niet bovenaan de agenda staan en hoe de toekomst eruit zal zien, is voor iedereen onduidelijk.

We zullen het dagelijks voor u monitoren

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief!