De vaste koopavond op donderdag in het Amersfoortse winkelhart staat op losse schroeven. Grote bedrijven en winkeliersverenigingen bezinnen zich deze week op een alternatief: een uur langer open op donderdag, vrijdag en zaterdag.

 De signalen dat het niet goed gaat met de koopavond vallen niet langer te negeren. Daar moet je iets mee.

De bijeenkomst vindt plaats op initiatief van binnenstadmanager Jan Krediet. ,,De signalen dat het niet goed gaat met de koopavond vallen niet langer te negeren. Daar moet je iets mee. En dan het liefst gezamenlijk, want daar is zowel de klant als de ondernemer het meest bij gebaat.”

Daling 63 procent

Het bezoekersaantal voor de Amersfoortse koopavond daalde volgens het onderzoeksbureau CityTraffic in twee jaar tijd met 63 procent. ,,Dat is meer dan in vergelijkbare steden,” zegt Huib Lubbers, directeur van dit bureau. De reden hiervoor is niet onderzocht. Lubbers acht een verband met de ruim één jaar oude invoering van elke zondag koopzondag het meest aannemelijk. ,,In Haarlem is dit al drie jaar geleden gebeurd. Het effect op de donderdagavond is in de eerste periode het heftigst.”

De enorme daling in bezoekers wil niet zeggen dat ook de omzet met datzelfde percentage is geduikeld. Lubbers: ,,Wie op de donderdagavond wel naar de stad gaat, komt gericht. Dan kom je ook echt om te kopen.” Dat is ook de ervaring van Front Runners in de Langestraat. ,,’s Avonds verdubbelen we in een paar uur de omzet van de hele dag,” vertelt de assistent-bedrijfsleidster, ,,Wij gaan dus door met de koopavond.”

Geloof

Ook Michel Noyen Modeschoenen blijft het geloof houden in de donderdagavond. ,,Maar dat is wel enigszins noodgedwongen,” vertelt een verkoopster. ,,In ons deel bij de Kamperbinnenpoort doen maar heel weinig winkeliers mee met elke zondag koopzondag. Je winkel open doen in een stukje uitgestorven straat schiet niet echt op. De collega’s houden hier liever de donderdagavond in ere en dus doen wij dat ook. De omzetten op de koopavond zijn wisselend, maar nog steeds genoeg.” Wij krijgen donderdagavond juist klanten die doelgericht goede informatie willen en daar ook de tijd voor nemen. Lang niet alle winkeliers in de binnenstad van Amersfoort zien in de afgenomen drukte op koopavond reden om hun zaak op donderdag om zes uur te sluiten.

Doelgericht

Bij Kookwinkel Oldenhof in de Langestraat ervaren ze dat de donderdagavond nog steeds in een behoefte voorziet. ,,Wij krijgen dan juist klanten die doelgericht goede informatie willen en daar ook de tijd voor nemen,” zegt eigenaresse Marjolein Kamphuis. ,,Voor ons een uitgelezen kans.”

Winkelgedrag

Kamphuis doet niet mee aan elke zondag koopzondag, maar kan inmiddels ook niet meer om de constatering heen dat het koop- en winkelgedrag aan het verschuiven is. ,,We werken ernaartoe, ook qua bezetting, om elke zondag open te zijn. Verder kan ik me voorstellen dat op termijn het hele centrum openblijft tot 19.00 uur, iets wat we nu al doen met onze winkels in Brussel en Keulen.”

Centrummanager Jan Krediet kan niet aangeven wanneer er duidelijkheid komt over de toekomst van de koopavond in Amersfoort. ,,Je moet draagvlak krijgen en dat kost tijd. De bijeenkomst van deze week zal waarschijnlijk een vervolg krijgen met een enquête onder alle winkeliers.”

bron: AD.nl

datum: 27 januari 2015