In verschillende plaatsen in Nederland is Lichtjesavond traditioneel het startsein van de kerstperiode. Zo ook in Delft waar iedere tweede dinsdag van december Lichtjesavond wordt georganiseerd. Een populair evenement waar veel inwoners van Delft naar uit kijken. Op verschillende plekken in de binnenstad is wat te doen. Er zijn o.a. verschillende live-optredens en is er een sfeervolle lichtjesmarkt met meer dan 100  marktkramen. Naast de activiteiten buiten zijn er ook verschillende  binnenactiviteiten georganiseerd. De Delftse kerken stellen hun deuren open voor concerten en bezoekers kunnen er een kaarsje opsteken voor een dierbare. Het hoogtepunt van de avond is het ontsteken van de lichtjes in de enorme kerstboom voor het stadhuis.

Bureau RMC telt in verschillende steden het aantal passanten. Bijzondere evenementen laten meestal een forse toename zien in de tellingen. Dit geldt ook voor Lichtjesavond in Delft. Ter vergelijking met een normale dinsdag trok Lichtjesavond dit jaar 123% meer bezoekers. In vergelijking met vorig jaar telden we deze avond echter minder bezoekers.

De editie van 2019 is een stuk rustiger. Aan het weer kan het niet gelegen hebben, want de weersomstandigheden op beide dagen waren vergelijkbaar.

Dit jaar werd het evenement voor het eerst verlengd, naar een Lichtjesweek. Tussen dinsdag 10 en zondag 15 december werden verschillende activiteiten georganiseerd. De passantenaantallen hier zijn echter vergelijkbaar met dezelfde week vorig jaar waarin het evenement slechts één dag duurde.