Het lijkt heel logisch, wanneer het kwik in de thermometer stijgt, trekken de mensen naar de stranden. En hoe hoger de temperatuur, hoe meer mensen op het strand. Maar is dat ook zo?

Augustus: dé zomermaand
Afgelopen jaar maakte de maand augustus veel goed voor het zomerseizoen. De toch wel wisselvallige zomer had een zeer warm slot. Ook qua aantal zonuren sprong augustus er uit. Het was met 240 zonuren, tegen 195 zonuren normaal gezien in augustus, de zonnigste zomermaand van 2016. Hoewel augustus dé zomermaand van 2016 was, vond de drukste strandweek plaats in de meivakantie.

Trek richting het strand
Het aantal zonuren op een dag blijkt een sterker verband te hebben met de drukte op de stranden, dan de hoogte van de temperatuur. De uitschieters in het aantal zonuren vertalen zich naar druktepieken op de stranden. Onze strandindex laat dit effect zien. Dit effect wordt nog vele malen versterkt wanneer het samen valt met een aantal vrije dagen, een weekend of een vakantieperiode. Een logische conclusie of toch niet?Strand-Index NIEUW

Meivakantie
Met een gemiddelde temperatuur van 20,2°C in de eerste week van mei, kan deze week worden gezien als de eerste week met lekker weer afgelopen jaar. In deze periode viel weinig neerslag en dit was tevens de week met het hoogste aantal zonuren in heel 2016! De drukte op de stranden was vergelijkbaar met de topweken in de zomervakantie. Het was op vrijwel alle strandlocaties waar wij meten de drukste week van 2016.

Pokémon Go
De enige uitzondering is Kijkduin, deze locatie liet zich qua drukte minder beïnvloeden door het aantal zonuren. Kijkduin kende een gestage opbouw in drukte met een enorme piek in de vakantieperiode. Dit druktepatroon is direct toe te schrijven aan de Pokémon Go rage. Kijkduin werd de Pokémon hoofdstad van Nederland en trok duizenden bezoekers per dag.

Hoe druk was het op uw strand?
Vele gemeentes passen samen met Bureau RMC de unieke Citytraffic methode toe om het druktebeeld op het strand en de boulevard in kaart te brengen. Zo worden dagelijks het aantal bezoekers aan de stranden van Kijkduin, Scheveningen, Katwijk, Wassenaar en Egmond gemonitord. Wilt u ook weten hoe druk het is op uw strand? En wilt u dat vergelijken met de andere stranden in Nederland? Neem gerust contact met ons op!