De komende jaren zal de mobiele telefoon mogelijk een steeds prominentere rol gaan spelen in de retail, zowel voorafgaand aan het bezoek als tijdens het bezoek aan de winkel.

In een aantal vestigingen van Nederlandse supermarktketens zijn op dit moment handscannners te vinden. Met behulp van deze handscanners kunnen klanten producten uit hun winkelmand zelf scannen en afrekenen zonder tussenkomst van personeel. De Britse supermarktketen Tesco heeft stappen gezet om deze handscanners begin volgend jaar uit te rollen over al haar vestigingen. Tesco gaat wellicht nog een stap verder. Naast deze uitrol wil Tesco onderzoeken of de technologie van de handscanners ook gebruikt kan worden op Iphones en Ipads.

Tesco gaat daarnaast ook andere experimenten uitvoeren met behulp van applicaties op de producten van Apple. We kennen reeds de applicatie Appie van AH. Lekker thuis lijstjes maken door je recente aankopen te opnieuw te selecteren, de bonusaanbiedingen door te spitten of door het scannen van de barcodes van producten uit je koelkast. Wanneer de lijst klaar is kun je hem in de applicatie sorteren op de looproute van de Albert Heijn waar je de boodschappen gaat doen. Supermarktketen Tesco gaat echter verder door te onderzoeken of het mogelijk is de locatie van klanten in de winkel te bepalen. Dit wil Tesco doen door communicatie mogelijk te maken tussen bijvoorbeeld een Iphone of Ipad applicatie en draadloze ontvangers in de winkels. Is de locatie eenmaal bepaald, dan zou het mogelijk moeten zijn de klant te navigeren naar een gewenst product. Tevens gaat de R&D afdeling van Tesco onderzoek doen naar de mogelijkheden om klanten op de hoogte te brengen van aanbiedingen in het gangpad waar ze zich bevinden of zelfs te navigeren naar aanbiedingen die overeen komen met recent aankoopgedrag.

Interessant zou zijn of het in de toekomst ook mogelijk is om passanten in de winkelstraat d.m.v. Bluetoothmarketing te attenderen op aanbiedingen en deze middels bovenstaande techniek naar en door winkels te navigeren. Hierdoor zou de retailer in staat worden gesteld om naast bestaande klanten ook potentiële klanten de winkel in te krijgen en op eenvoudige wijze hun weg naar interessante aanbiedingen te laten vinden.

Ook in Nederland zijn er ontwikkelingen om de rol van de mobiele telefoon in de retail te vergoten. Afgelopen september hebben ABN AMRO, ING, KPN, Rabobank, T-Mobile en Vodafone een intentieverklaring getekend om gezamenlijk mobiel betalen te introduceren aan de kassa in Nederland. Volgens verwachting is het mogelijk om in 2012 op een eenvoudige en veilige manier met een mobiel toestel aan de kassa te betalen. In plaats van de bankpasje te gebruiken, houdt de klant simpelweg zijn mobiele toestel tegen de betaalautomaat van de winkelier, waarna de betaling binnen enkele seconden plaatsvindt.

De mobiele telefoon als centrale spil van een bezoek aan een winkel. Producten bekijken, lijstjes maken, navigeren door winkels, zelf scannen en betalen; alles zonder tussenkomst van personeel of gebruik te maken van een pinpas. Het is wellicht toekomstmuziek, maar ik ben er klaar voor! U ook? Wellicht dat retailers wel moeten gaan nadenken over IT-balies….want in plaats van “waar kan ik de appelmoes vinden”, kan ik me zo voorstellen dat er toch wat vragen gaan komen over het gebruik van (scan)applicaties, storingen in de systemen en crashende telefoons in de winkel..!

Lars Stalling – consultant Retail Management Center