Mondkapjes leidt tot lege winkelstraten

Nederlandse winkelstraten waar een mondkapjesverplichting geldt, hebben de afgelopen weken meer bezoekers verloren dan steden waar die maatregel niet van kracht is. Zo trok de Rotterdamse Lijnbaan 31,5 procent minder bezoekers en de Kalverstraat in Amsterdam 32,1 procent minder passanten, concludeert adviesbureau RMC. Op beide plekken is sinds begin deze maand een verplichting om een mondkapje te dragen. Ter vergelijking: in het centrum van Utrecht – waar die verplichting niet geldt – liep het aantal bezoekers met maar 23 procent terug.

“Door de hitte daalde het aantal bezoekers in grote steden. Maar zoals in Amsterdam en Rotterdam werd het nergens”, zegt Huib Lubbers van RMC. De meting werd gedaan in de eerste twee weken van de mondkapjesplicht, de aantallen werden vergeleken met het aantal passanten in de tien dagen daarvoor.

Bureau RMC telt dagelijks het aantal bezoekers in de winkelstraten in alle middelgrote en grote steden in Nederland. De tellingen zijn anoniem en worden elk half uur geaggregeerd. Op deze wijze is vast te stellen of de daling van de bezoekersaantallen het gevolg was van de hitte, een evenement dat niet doorging of het dragen van een mondkapje. Dat laatste is alleen op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam van kracht.  “Het blijkt dus dat een aanzienlijk aantal shoppers besluit ergens anders te winkelen waar geen mondkapplicht is” zegt Huib Lubbers in reactie op vragen van NOS radio 1 journaal. Veel winkeliers zagen de bezoekersaantallen weer stijgen sinds 1 juni, maar aan dat herstel komt dus nu een eind. Hoe de winkelstraten zich zullen ontwikkelen in de komende maanden blijft nog zeer onzeker. Bureau RMC zal het dagelijks voor u volgen.