De economie draait op volle toeren en als we het regeerakkoord mogen geloven gaat iedereen erop vooruit. Hoe zag het derde kwartaal van dit jaar eruit in de winkelstraten en hebben consumenten dat positieve gevoel ook omgezet in koopgedrag in de fysieke winkels? Op deze en meer vragen krijgt u antwoord in onze masterclass van 8 november a.s.

De Nationale Shopping Index van Bureau RMC* laat een stijging van 2,7% meer passanten in het derde kwartaal zien ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Landelijk zien we dus meer mensen in de fysieke winkelstraten en dat is opnieuw een opsteker voor de economie. Met 2,7% groei in het derde kwartaal houden we de sterke groei van het vorige kwartaal echter niet vast. Het tweede kwartaal kwam zelfs 7,4% uit boven dat van vorig jaar. Na 39 weken staat de teller ten opzichte van 2016 op een stijging van 3,3%.

Als we verder inzoomen op het derde kwartaal zien we dat de plus in de winkelstraten vooral te danken is aan juli en augustus. September liet zelfs een daling zien van 3,5% zien ten opzichte van 2016. Dat was in 2016 een zeer warme en drukbezochte maand. Dat warme weer zorgde er overigens wel voor dat de verkoop van winterkleding nog niet op gang kwam.

Laat de Nationale Shopping Index een kleine 3% groei zien, de A1-winkelstraten stijgen nog harder. Met 5% groei zijn deze winkelstraten de sterkste stijgers. De doelgerichte centra aan de rand van de stad groeiden met 3% en de boodschappen-winkelgebieden ‘slechts’ met 2%.

Zouden we hieruit kunnen concluderen dat de consument het recreatief winkelen in de fysieke winkelstraat weer te pakken heeft? Bureau RMC heeft al eerder in retailvisies voor 2025 gesteld dat recreatieve winkelgebieden die een duidelijk keuze maken en een totaalbeleving bieden van retail, horeca en cultuur de winnaars zijn van morgen. Als ze de consument ook nog eens goed vertellen waarvoor ze staan, vergroot dat hun toekomstbestendigheid en aantrekkingskracht. Voor nu zijn de recreatieve binnensteden de winnaars!

Heeft dit artikel uw interesse gewekt? Geef u dan hier op voor onze masterclass ‘Stedenranking winkelstraatdrukte’:
Datum:                woensdag 8 november 2017
Tijd:                     09.30 – 12:30 uur
Locatie:               B.Amsterdam, Johan Huizingalaan 763a , 1066 VP Amsterdam
Ook kunt u contact opnemen met Huib Lubbers.

*De metingen zijn gebaseerd op dagelijkse tellingen met Citytraffic-sensoren in de winkelstraten van de steden met meer dan 60.000 inwoners.