Afgelopen weekend het funshoppen weer eens opgepakt. Op je dooie akkertje de stad in en gewoon blanco winkels in en uit… gewoon, zonder doel. Winkels in die je niet kent of waar je nog nooit bent binnen gelopen. Winkels in lopen zonder dat een vriend een winkel of product heeft geliked op Facebook of een aanbeveling heeft gedaan op één van de vele andere sociale netwerken…. dat was ook wel weer eens tijd geleden..

Ik kreeg eigenlijk direct ook een beetje het vakantiegevoel. Struinen door een onbekende stad, door onbekende straten met hopelijk onbekende winkels. Natuurlijk, we staan allemaal bijvoorbeeld wel eens in de ZARA in het buitenland onszelf afvragend: WHY?… ….en uiteraard ook ik heb een tas vol met uitgeprinte e-mails mee met tips van wie je ook maar tips kon krijgen….. Maar juist op vakantie is het fantastisch om haast doelloos rond te lopen en tussen al de bekende retailformules, die je al in veel (buitenlandse) steden bent tegen gekomen, een voor jou nog onbekend concept te ontdekken. Een winkel die je nooit eerder hebt gezien. Waar je nog nooit een (digitale) tip over hebt gehad. Iets wat je zelf hebt ontdekt. Dat blijft toch het leukst!

Het ontdekken van interessante winkels of formules in het buitenland heeft de afgelopen week wel een geheel nieuwe kant gekregen. We worden ook geacht de bekende formules weer in te lopen… sterker we moeten de bekende formules in!! We gaan namelijk op jacht. Op jacht naar de namaak-stores!

Na de namaak producten uit China zijn er namelijk nu ook namaakwinkels ontdekt. In de stad Kunming (China) hebben ze de Apple store volledig gekopieerd. Tot op de blauwe shirtjes en de Geniusbar aan toe… en wellicht volledig gevuld met fake-ipads en iphones!

Hier is het echter niet bij gebleven. In dezelfde stad als de namaak Apple store is deze week ook een IKEA-kopie gevonden. Hoewel niet dezelfde naam wordt gevoerd, en voor velen helaas ook geen Zweedse gehaktballetjes worden geserveerd, is verder de hele belevingswereld van IKEA gekopieerd. Naast de gezellige en inspirerende keuken- en woonkameropstellingen en de Zweedse minimalistische meubelstijl wordt ook de gele en blauwe kleur gebruikt.

Hoewel natuurlijk te belachelijk voor woorden, lijkt het me toch wel heel leuk om deze winkels in het echt te zien of te ontmaskeren. Want als zelfs het personeel van de Apple Stoer (nee geen type-o!) er in trapt dan hebben ze toch goed werk afgeleverd!

Nog iets ontdekt deze zomer? Met de zomervakantie in volle gang ben ik benieuwd wat de lezers van RetailActueel.com allemaal tegen zijn gekomen in het buitenland! Opvallende trends, nieuwe of nagemaakte retailconcepten ontdekt? Stuur me je foto’s of filmpjes met een uitleg. Ik zal dan bij voldoende reacties jullie vakantie-ervaringen na de zomer bundelen in een column!

Dus ga op vakantie lekker de stad in en ga ontdekken en ontmaskeren… Succes en veel plezier!

Lars Stalling, Consultant Retail Management Center