Corona heeft ons leven op zijn kop gezet. Winkelen mag geen uitje meer zijn en dient doelgericht en zonder gezelschap te zijn. De horeca is gesloten en funshoppen in combinatie met het bezoek aan een museum is tijdelijk ook niet mogelijk. Een slimme stad als Alkmaar geeft aan hoe het kan.

Een stad gelegen in de provincie Noord-Holland en met circa 109.000 inwoners. De binnenstad van Alkmaar is een geliefd winkelgebied en trekt veel lokale en regionale bezoekers aan. De toeristen laten het even afweten. Om meer inzicht te krijgen in de drukte is de Realtime Druktemeter van Bureau RMC ingezet. Het drukteniveau wordt aan de hand van slimme camera’s in de Alkmaarse binnenstad beoordeeld. Om drukte te visualiseren wordt er gebruik gemaakt van het stoplichtenmodel. Groen staat voor “rustig, dit is het veiligste moment om de binnenstad te bezoeken”, geel staat voor “gemiddeld, het is redelijk druk, maar er is genoeg ruimte”, oranje staat voor “druk, let goed op om afstand te houden,” en rood “het is te druk, dus kom op dit moment niet naar de binnenstad”.

De drukte van Alkmaar kan worden bekeken op twee mogelijkheden. Via whatsapp kan men meteen in de header zien wat de drukte is. krijgt je, als je ingeschreven bent, dan direct een bericht met de actuele drukte. Aan de profielfoto van het automatisch bericht, kun je zien hoe druk het is in de binnenstad. Ook is de drukte te zien via een website, de website ziet er als volgt uit.

Met behulp van de Realtime Druktemeter kan er worden ingegrepen wanneer het te druk wordt en kunnen bezoekers inzien wanneer zij met voldoende afstand tot andere bezoekers kunnen winkelen. Wilt u meer weten over CityTraffic en haar mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op met Huib Lubbers. Dit kan via h.lubbers@rmc.nl, op 06-21 885 293 of neem contact op met Bureau RMC.