De maatregelen die de overheid heeft genomen om het coronavirus in te dammen hebben, niet verrassend, een groot effect op de winkelstraat. Was de afname op maandag 16 maart jl. ‘slechts’43% ten opzichte van de week ervoor, aan het eind van de week liep die afname op tot 58%. Als je de drukte vergelijkt met dezelfde week vorig jaar was er vorige week een afname van 69,6%.

Steeds meer winkels sluiten of hebben beperkte openingstijden. Daarnaast werpen de herhaaldelijke oproepen van het RIVM en de overheid om grote groepen te vermijden, 1,5 meter afstand te houden en bij milde verkoudheidsklachten thuis te blijven,zijn vruchten af. 

Wat opviel was dat de drukte beduidend sterker afneemt in de grote steden (Amsterdam, Rotterdam) dan in kleinere steden als Alkmaar en Hengelo. Het ziet ernaar uit dat er een minimum aantal passanten per dag ontstaat die voor iedere locatie ongeveer gelijk is. Zo was de afname op de Lijnbaan (Rotterdam) en Kalverstraat (Amsterdam) vorige week respectievelijk 75 en 77%, terwijl de afname in de Jongemastraat (Bolsward) 24% en die in de Torenstraat (Castricum) 26%.

Aan het eind van de week zie we dat er ook een afname ontstaat in plaatsen waar de afname aan het begin van de week nog beperkt was. Zo was de Middelweg in Uitgeest op donderdag 19 maart 25% rustiger dan vorig jaar, terwijl de afname tot en met woensdag nog geen 10% was.

De doelgerichte winkelgebieden kennen verhoudingsgewijs de minste afname, met 40%.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief!