Storm Poly woei woensdag 5 juli over Nederland en zorgde voor veel schade in delen van het land. Er werd een code rood uitgeroepen waarmee er werd geadviseerd om niet de straten op te gaan. Bureau RMC telt in 76 steden in Nederland de passanten en heeft onderzocht hoe deze storm van invloed is geweest op de drukte in de winkelstraten. Ook wordt er gekeken naar de invloed van hoge temperaturen op de passantenaantallen.

De drukte index wordt berekend op basis van passantentellingen in 83 belangrijke winkelstraten, ook wel de A1 locaties genoemd. Wij hebben alle woensdagen in 2023 met elkaar vergeleken in onderstaande grafiek. In week 27 was Storm Poly actief en hier is een duidelijke dip te zien in de drukte. Het weer zorgde voor de rustigste woensdag sinds halverwege maart en deze was 18% rustiger dan de gemiddelde woensdag vanaf april 2023. De grootste dalingen in passanten waren te zien bij het Rio de Janeiroplein in Almere en de Nieuwestad in Leeuwarden, met beide een daling van 47%. Andere steden waar ook code rood uit stond, zagen vergelijkbare dalingen, zo ook de Generaal Cronjéstraat in Haarlem (41%). De zuidelijke provincies zijn redelijk bespaard gebleven van de storm en dat is ook terug te zien in de passantenaantallen. Zo was het in de Vleesstraat in Venlo 17% drukker en ook in Eindhoven (Demer) en Vlissingen (Sint Jacobsstraat) waren toenames zichtbaar van 10% en 11%.

Storm heeft dus zoals wel te verwachten was een negatieve invloed op drukte in winkelstraten. En wat voor invloed hebben hoge temperaturen? Zorgt warm weer ervoor dat mensen in grotere getalen de straten op gaan of blijven mensen meer dan gemiddeld binnen? In het weekend van week 23 (10 en 11 juni) was er een hittegolf met temperaturen van rond de 30 °C wat warm was voor deze tijd in het jaar. Wanneer dit weekend wordt vergeleken met voorgaande weekenden in onderstaande grafiek, valt het op dat het een stuk rustiger was: 8% ten opzichte van het weekend ervoor. Het was zelfs het rustigste weekend sinds het paasweekend in week 14 toen een groot deel van de winkels gesloten waren. Ook het weekend van week 27 was het weer erg warm met een gemiddelde temperatuur van 31 °C. Weer was er een daling in de drukte zichtbaar, dit maal van 7%. Hoge temperaturen lijken hiermee niet bevorderend voor de drukte in de winkelstraten. Men kiest er eerder voor om het strand op te zoeken of binnen te blijven en de warmte van de zon te ontwijken.