In 2023 past Alkmaar perfect binnen het plaatje als een middelgrote stad. Wanneer het wordt vergeleken met steden met een vergelijkbaar aantal inwoners, verschilt de totale drukte index tot aan week 48 maar met 1%. Alkmaar is echter geen gewone stad. Waar het in het begin van 2023 erg rustig was in het centrum, ligt het druktepeil vanaf half april tot begin oktober bijna constant boven die van de Middelgrote Steden, met in het bijzonder een erg drukke zomer. Wat zorgt er dan voor dat het zo druk is in deze periode?

Alkmaar staat al eeuwen lang bekend als ‘de kaasstad’ en de wekelijkse kaasmarkt op vrijdag maakt het voor toeristen een erg aantrekkelijke stad. Deze kaasmarkt loopt van de laatste vrijdag van maart tot en met de laatste vrijdag van september, precies in de periode dat het in Alkmaar bruist. Maar komt deze drukte dan ook door de kaasmarkt?

Wanneer er wordt gekeken naar de verdeling van de drukte per weekdag in de periode dat er wel een kaasmarkt is ten opzichte van de periode zonder kaasmarkt, is er een duidelijk verschil te zien. De kaasmarkt trekt duidelijk veel bezoekers, aangezien de vrijdag dan een 5% hoger weekaandeel heeft. Deze drukte gaat ten koste van de drukte in het weekend, want de zaterdag en de zondag leveren samen 5 procentpunten in.

Er zijn natuurlijk meerdere factoren die erin meespelen dat het in Alkmaar drukker is in de periode van april tot aan oktober. Naast de trek van de kaasmarkt ligt Alkmaar ook dicht bij de zee en met populaire vakantiebestemmingen als Bergen en Egmond vlakbij, is Alkmaar een ideale locatie voor toeristen om overdag de stad in te gaan of ’s avonds een hapje te eten.

Nou zou er kunnen worden gedacht dat dit al jaren zo is, maar wanneer er wordt vergeleken met vorig jaar, is het verschil tussen de drukte in de warmere maanden en de koudere maanden dit jaar aanzienlijk groter. Waar het verschil in drukte in 2022 tussen de periode van april t/m september vergeleken met de andere maanden 136% was, is dat verschil in 2023 163%. Zo lijkt Alkmaar steeds meer een toeristenstad te worden. Gaat deze trend zich zo doorzetten?