Uploaden na alle overload van 2010!

Terugkijkend op het afgelopen jaar is het opvallend wat een rust de kerstperiode met zich meebrengt. De kerstperiode is vaak een bezinningsperiode en dit merk ik aan mijn directe omgeving. Ook in de bedrijfswereld heerst tijdens de kerstperiode een sfeer van laisser faire.

“Kortgeleden was ik met mijn gezin onderweg naar het bos. Al snel was ik flink geïrriteerd door het verkeer, dat voor de zoveelste keer in die week werd lamgelegd door de sneeuw. Tijdens de prachtige boswandeling met mijn gezinsleden werd ik overmeesterd door het ‘laisser faire-gevoel’. Door dit gevoel kon ik mij van alles loskoppelen en kreeg mijn persoon de ruimte om zich te uploaden.

Uploaden is hard nodig als ik kijk naar de overload aan aanbod van informatie die ik continu heb geabsorbeerd. In de RetailActueel van 29 december 2010 was bijvoorbeeld te lezen dat een overload aan keuzes beslissingen bemoeilijkt. Dit heeft in het bijzonder te maken met de diverse informatiekanalen die de consument bereikt. De consument heeft met recht last van keuzestress. Deze stress herken ik, want ik word af en toe moe van mijzelf omdat ik bij elke beslissing vooraf onderzoek wat de beste aanschaf is.

Als social media zo doorgaat, zal de retail er wel bij varen. Simpelweg zal het voor ons consumenten prettiger zijn om in plaats van je hersens te pijnigen, naar de winkel te gaan en de beslissing aan de verkoper over te laten…. Zij zijn tenslotte de deskundige!

Is versimpeling de kans voor de toekomst? In principe wel, want dit komt aardig in de buurt van trends zoals transparantie en gemak! Ook voor product ranges is de boodschap ‘less is more’. In de RetailActueel van 3 december 2010 las ik dat bedrijven vaak de neiging hebben producten uit te breiden en dat deze uitbereiding zeker niet altijd zorgt voor een stijging in de verkoop. Het werd concreet bestempeld als look-a-like producten, want 62% is een variatie op bestaande producten.

Kortom: een overload aan informatiekanalen gekoppeld aan een overload aan look-a-like producten zorgt voor een ruis in de communicatie en draagt niet bij aan heldere beslissingsmomenten.

Van tijd tot tijd loskoppelen is voor mij essentieel om de overload aan informatie te kunnen verwerken en zelf de regie te pakken in de beslissingen die ik wil nemen voor nu en in de toekomst. Downloaden doe ik zakelijk en uploaden privé, dit voorkomt bij mij een overload voor 2011! Bij u ook?

Jacky Michels – SOS Retail