V&D is al jaren verliesgevend en alleen de winst van La Place hield het concern op de been. Het concept werkt niet meer en alleen een geheel nieuwe en frisse formule met dito management kan wellicht leiden tot behoud van een warenhuis in een select aantal Nederlandse steden. Het sluiten van V&D zal in provinciale binnensteden leiden tot een fors verlies aan winkelende consumenten. Waar grote steden voldoende alternatieven bieden, kunnen steden als bijvoorbeeld Venlo en Vlaardingen – waar 12 jaar geleden V&D sloot – maar moeilijk de balans hervinden. Het resultaat? Een forse krimp van koopkracht en klantenbezoek aan de binnenstad.

Winkels waarvan ik denk dat ze zonder twijfel zullen sluiten:

Alphen aan den Rijn
Naaldwijk
Goes
Weert
Oss
Purmerend
Hengelo
Ede
Beverwijk
Den helder
Bergen op zoom
Zoetermeer
Emmen
Gouda
Zaandam
Venlo
Assen
Sittard

Deltaplan binnensteden

Een waslijst aan binnensteden waar de combinatie van bestaande leegstand met de sluiting van V&D leidt tot een langdurige crisis. Er is een Deltaplan nodig!

Denk hierbij aan een binnenstadplan met regie door ervaren bestuurders die gezag afdwingen en nieuwe initiatieven realiseren. De getroffen gemeentes moeten maximaal faciliteren. Variƫrend van wetgeving en investeringen tot het gratis parkeren in de binnensteden. Een deltaplan betekent een nieuwe aanpak. Maak van de nood een deugd.

Winkelcentra

Naast de binnensteden zijn ook winkelcentra getroffen. Deze centra moeten heroverwegen welke keuzes men maakt voor de toekomst. Food en food-gerelateerde concepten zijn belangrijk voor een centrum. Nieuwe diensten en producten die nu perifeer worden aangeboden moeten terug naar de binnenstad winkelcentra.

De komende 10 jaar worden dynamisch voor binnensteden en winkelcentra. Diegene die nu de juiste keuzes maakt behoudt de binnenstad functie als recreƫren, wonen en werken. Voelt u geen urgentie om stappen te ondernemen? Breng dan eens een bezoek aan de binnensteden in de V.S. Die zijn er nauwelijks nog.

Arnoud van Raak
Partner Retail management Center
Tel: 06-10925544

[divider scroll_text=””]