Rustig begin van het nieuwe jaar
Dat de eerste maanden van het nieuwe jaar rustig zijn, is geen verrassing. De Nederlandse consument heeft een drukke decembermaand achter de rug waarin veel wordt uitgegeven aan cadeaus, kleding en eten. Het is echter wel opvallend dat week 6 en 7 zoveel rustiger dan een jaar geleden zijn. Het slechte weer is uiteraard de belangrijkste verklaring voor de forse afname. Slecht weer in combinatie met rustige winkelstraten hebben we wel vaker, maar nog niet eerder zagen we dat het weer zo’n grote invloed had op de winkeldrukte in een gehele week.

Stormen hebben sterke invloed
Na storm Ciara in het weekend van week 6 en de eerste dagen van week 7 trok afgelopen weekend storm Dennis over ons land. Het lijkt er op dat dit onstuimige weer shoppers heeft weerhouden om een uitstapje te maken naar de stad. Vorig jaar was het aanzienlijk beter weer, er viel minder regen en we hadden meer zonuren. Vooral afgelopen zondag was fors minder druk in vergelijking met vorig jaar, maar liefst 35% minder passanten bezochten de Nederlandse winkelstraten. Winkeliers hebben dit ongetwijfeld gemerkt in hun tegenvallende bezoekersaantallen. Hopelijk hebben zij die mensen die wel op pad waren, goed kunnen bedienen en meer kunnen verkopen dan gemiddeld.

Uitgesteld winkelen?
Storm Dennis heeft nog maar net ons land verlaten nu de volgende storm, Ellen, haar opwachting maakt. Wat gaat deze week ons brengen? Worden de uitgestelde bezoeken aan de stad nog gecompenseerd? Normaal gesproken compenseren we uitgestelde intenties binnen een week. In het noorden van het land is inmiddels de krokusvakantie van start gegaan. Uitgestelde bezoeken van het weekend zouden dus gemakkelijker later ingehaald kunnen worden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief!