Fysiek winkelen zou een klein beetje makkelijker geworden moeten zijn de laatste weken als we de genomen maatregelen mogen geloven. Eerst werd click&collect uitgebreid voor alle winkels op 10 februari en konden consumenten hun bestelde artikelen ophalen in de winkels en sinds 3 maart kunnen consumenten afspraken maken met winkels om te winkelen in tijdslots.

Helaas moeten we u laten zien dat de genomen maatregelen geen effect hebben op de drukte in winkelstraten. Onderstaande grafiek toont aan dat de versoepelingen van de maatregelen voor de retailsector slechts een druppel op de gloeiende plaat zijn – zoals de sector vooraf ook al voorspelde. Sterker nog: de drukte is heel licht afgenomen de laatste weken. Het zal ongetwijfeld zo zijn dat de kassa van de winkeliers iets meer omzet liet zien,  dit omdat simpelweg de omzet ervoor fysiek nihil was.

Maar wat zal het fijn zijn voor om de winkeldeuren weer op een kier te zetten, klanten te kunnen ontvangen en dat de winkelier weer advies kan geven over assortiment en pasvorm.

Hopelijk is dit de start van een nieuwe fase en leven we toe naar een periode waarin de winkels weer geheel open mogen zijn, zonder beperkende maatregelen. We zullen het wekelijks voor u volgen.