Het is zomervakantie in Nederland. Na de regio’s zuid en noord heeft nu ook de regio midden Nederland vakantie. Voor veel mensen ziet de zomervakantie er anders uit dan we gewend zijn. Dit alles natuurlijk vanwege het coronavirus. In plaats van op het vliegtuig te stappen en richting de Middellandse Zee of een andere zomerse bestemming te vliegen blijven veel Nederlanders, door de omstandigheden, dit jaar thuis in eigen land om te genieten van al dat moois dat Nederland te bieden heeft. Echter hebben de thuisblijvers en de voorzichtig terugkerende toeristen er nog niet voor gezorgd dat het fors drukker is geworden in de Nederlandse winkelstraten.

Afgelopen weken zagen we dat het aantal passanten in de Nederlandse winkelstraten beetje bij beetje toenam. Twee weken geleden was voor het eerst zichtbaar dat de stijging van het aantal passanten minder sterk was dan in de weken ervoor. Afgelopen week zien we voor het eerst een daling in het aantal passanten in de Nederlandse winkelstraten. In vergelijking met vorige week waren er 2,1% minder passanten in de Nederlandse winkelstraten.

Vergelijken we de drukte nu met die in 2019 dan liggen de  passantenaantallen nog lang niet op het niveau van voor de coronacrisis. Zo was het 44,2% rustiger dan vorig jaar. Met name op maandag (+10,3%) en donderdag (+12,2%) waren er meer passanten dan een week eerder. Het weer was niet te warm waardoor het goed toeven was in de binnensteden.

Op lokaal niveau zijn de verschillen groot. Zo is het in de Kalverstraat 5,7% drukker dan een week eerder, maar hiermee ligt het aantal passanten nog lang niet op het niveau van vorig jaar. Ook in het centrum van Alkmaar was het met name op dinsdag een stuk drukker dan normaal. Alkmaar is een populaire stad om te bezoeken onder dagjesmensen en nu tijdens de vakantieperiode zijn er ook veel buitenlandse toeristen te vinden, met name gasten uit Duitsland. Het weer op dinsdag was minder goed om naar het strand te gaan waardoor veel mensen eerder kozen voor een bezoek aan de binnenstad.

Het is nog maar afwachten hoe de drukte zich verder ontwikkelt. In verschillende buitenlandse steden leeft het coronavirus weer op en ook in verschillende plaatsen in Nederland zien we een stijging in het aantal nieuwe besmettingen. Ook de komende periode houden we de ontwikkelingen scherp in de gaten.

 

Als hulp bij het bepalen wat goede maatregelen zijn voor de anderhalvemetersamenleving in de winkelstraat heeft Bureau RMC een druktematrix ontwikkeld: https://www.rmc.nl/veilig-winkelen-doen-we-samen/.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief!