Ook afgelopen week was het weer een stukje drukker in de Nederlandse winkelstraten. Zo was het maar liefst 7,6% drukker dan de week er voor. Zichtbaar is dat langzaam maar gestaag het aantal passanten verder toe neemt. Dit is een positieve ontwikkeling, maar het aantal passanten in de Nederlandse winkelstraten ligt nog lang niet op het niveau van voor de coronacrisis. In vergelijking met vorig jaar was het 51,6% rustiger dan vorig jaar. Bovendien zorgen het houden van 1,5 meter afstand, het buiten wachten bij een te drukke winkel en overige maatregelen die genomen worden in de openbare ruimte er voor dat het een stuk drukker aanvoelt.

Kijken we naar de weekdagen dan is met name in het weekend, op zaterdag en zondag, het aantal passanten flink is toegenomen. Zo nam het aantal passanten op zaterdag zelfs toe met 12,1% en op de zondag met 10,1%. Afgelopen weekend was het goed weer waardoor veel mensen er op uit trokken. De woensdag laat de kleinste verandering zien ten opzichte van vorige week. Woensdag werd het slechts 0,8% drukker in vergelijking met vorige week. De regen en betere vooruitzichten in het weekend zijn een mogelijke oorzaak voor deze beperkte toename. Echter lokaal blijven we grote verschillen zien. Zo waren er op de Langestraat in Amersfoort 4,1% meer passanten dan een week geleden. In de Rechtestraat in Eindhoven bleef de toename van de drukte beperkt, namelijk met  0,8%. En in de Picassopassage in Emmen werden 3,8% minder passanten werden geteld.

Nu de zomer officieel is begonnen, de temperaturen stijgen, buitenlandse toeristen weer welkom zijn en de verwachting is dat veel Nederlanders als gevolg van het coronavirus hun vakantie in eigen land zullen spenderen is het de komende tijd interessant om te bekijken hoe de drukte in de Nederlandse winkelstraat zich verder ontwikkelt. De verwachting is dat beetje bij beetje de stijging doorzet.

Als hulp bij het bepalen wat goede maatregelen zijn voor de anderhalvemetersamenleving in de winkelstraat heeft Bureau RMC een druktematrix ontwikkeld: https://www.rmc.nl/veilig-winkelen-doen-we-samen/.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief!