In totaal was de hele week 7,2% drukker, maar nog steeds 70,7% rustiger dan vorig jaar. Niet iedere dag was drukker. Zo lieten Koningsdag en vrijdag 1 mei een afname van 1,2% ten opzichte van de week ervoor zien en was dinsdag 28 april net zo druk als de week ervoor.

Wat opvalt, is dat de winkelstraten in de grote steden eerst relatief de meeste bezoekers verloren en dat zij nu absoluut en relatief de snelste toename laten zien. De Kalverstraat in Amsterdam laat bijvoorbeeld een toename van 40% zien ten opzichte van de week ervoor.  Dat betekent overigens niet dat de straten superdruk zijn: het is er nog steeds 80% rustiger dan vorig jaar. Ook de Beurstraverse in Rotterdam laat een toename van 30% zien ten opzichte van een week eerder.

De straten in kleinere steden groeien veel minder snel of nemen zelfs in drukte af in vergelijking tot een week eerder. Zo was de Langestraat in Alkmaar op donderdag 30 april 17,6% drukker dan de week ervoor en was het in de Schoolstraat in Voorschoten 7,8% rustiger.

Als hulp bij het bepalen wat goede maatregelen zijn voor de anderhalvemetersamenleving in de winkelstraat heeft Bureau RMC een druktematrix ontwikkeld: https://www.rmc.nl/veilig-winkelen-doen-we-samen/.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief!