De tendens dat de winkelstraten steeds een stukje drukker worden zette zich vorige week voort. In totaal was het in week 16 1,7% drukker dan de week ervoor. Maar ten opzichte van vorig jaar is de afname nog steeds fors, namelijk 76,6%.

De enige dag dat het beduidend rustiger was dan de week ervoor was tweede paasdag, maandag 13 april. De oproep van de regering om met Pasen thuis te blijven, heeft duidelijk effect gehad. In de Kalverstraat en op de Nieuwendijk nam de drukte met meer dan 35% af ten opzichte van de week ervoor. Op de Lijnbaan en Beurstraverse in Rotterdam was het zelfs meer dan 50% rustiger.

Na Pasen keerde de normale tendens terug en was het elke dag steeds een paar procent drukker dan de week ervoor. Een extreme uitschieter zien we op zondag 19 april: het was toen 104,9% drukker dan de week ervoor. Dat lijkt veel, maar de week ervoor was het eerste paasdag en, zoals eerder aangegeven, hebben veel mensen aan de oproep van de regering om met Pasen thuis te blijven, gehoor gegeven. Om de hoge toename te nuanceren: ten opzichte van vorig jaar was de afname op 19 april 73%.

Er zijn wel flinke verschillen in het land te zien: zo nam de drukte in de Langestraat in Alkmaar op woensdag 15 april met 20% toe ten opzichte van de week ervoor, maar de Rembrandtweg in Amstelveen was juist 23% rustiger.

Om de effecten van de coronamaatregelen in de winkelstraten te kunnen monitoren stelt Bureau RMC sinds 2 weken onze passantentellingen kosteloos ter beschikking van iedereen die in een binnenstad of winkelgebied actief is . Wilt u dit aanvragen? Lees dan hier hoe u dat kunt doen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief!