Vorige week was de drukte in de winkelstraten zeer wisselend: op woensdag 20 mei was het 20,4% drukker dan de week ervoor, op zondag 24 mei juist 12,6% rustiger. Op deze dag was het weer dan ook beduidend slechter dan op zondag 17 mei. Ook op Hemelvaartsdag, donderdag 21 mei, was het een stuk rustiger, namelijk 10,3%. Het was toen stralend zomerweer. Veel mensen trokken toen naar parken en het strand in plaats van naar de winkelstraten. De strandindex laat dan ook een toename van 26% zien ten opzichte van de week ervoor, al was het nog wel 37,9% rustiger dan vorig jaar.

Lieten vooral de grote steden de afgelopen weken een stijging in de drukte zien, nu zijn het de kustplaatsen. Zo liet het Plein in Bergen op dinsdag 19 mei een toename zien van 21,3% en was het in de Torenstraat in Castricum 18,5% drukker.

Over het geheel genomen was 61,2% rustiger dan vorig jaar en 7,2% drukker dan de week ervoor. De drukte neemt nu al een aantal weken achter elkaar toe. Vanaf 1 juni mag ook de horeca weer open, dus ook volgende week verwachten we weer een toename.

Als hulp bij het bepalen wat goede maatregelen zijn voor de anderhalvemetersamenleving in de winkelstraat heeft Bureau RMC een druktematrix ontwikkeld: https://www.rmc.nl/veilig-winkelen-doen-we-samen/.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief!