De kerstdagen staan weer voor de deur. Een periode waarin mensen massaal naar de winkelstraat komen. En dit jaar dreigt het ook weer druk te worden. Zelfs nu er massaal online word geshopt, zullen vele mensen nog even snel dat cadeautje in de winkel willen halen. Evenementen zoals Black Friday zullen dit jaar voornamelijk online plaatsvinden, terwijl voor kerst en sinterklaas mensen juist graag fysiek willen winkelen.

Vanwege de coronamaatregelen is de capaciteit van een winkel al 40% kleiner dan voorheen. Nederlanders zijn inmiddels  gewend aan de anderhalvemetersamenleving, zegt Huib Lubbers, directeur van retailadviesbureau RMC. “We hebben geen aanleiding om te denken dat er in de komende weken gevaarlijke situaties ontstaan in de winkelstraat”, zegt hij. Ook als de maatregelen nu door het kabinet worden versoepeld, blijft de drukte achter op wat het normaal zou zijn, voorspelt Lubbers op basis van de gegevens. “Dan stijgt het, maar is het nog steeds minder dan anders.” Klik hier voor het BNR Nieuwsradio verslag waarin Huib Lubbers verteld over de druktevoorspelling rond de feestdagen.

Dit is terug te zien in het grafiekje hieronder. De drukte rond de kerstdagen zal naar verwachting met ongeveer 18 indexpunten dalen t.o.v. de week van Black Friday. De drukte zal in diezelfde week nog -51% lager zijn dan dezelfde week van 2019. Wel kan het erg verschillen per gebied en per dag. Zo zijn winkelcentra waar de dagelijkse boodschappen worden gedaan standaard drukker dan de meeste recreatieve winkelcentra.

Het is dus niet nodig om voor drukte te vrezen, zolang er maatregelen worden genomen die ervoor zorgen dat veilig winkelen mogelijk is. Benieuwd naar wat veilig winkelen mogelijk maakt? Klik hier voor ons artikel over veilig winkelen.