Na een paar weken van flinke afname ten opzichte van de week ervoor, lijkt de drukte in de winkelstraten nu te stabiliseren en zelfs iets toe te nemen. Het lijkt erop dat de ondergrens bereikt is. Ten opzichte van vorig jaar is de drukte natuurlijk nog steeds flink afgenomen, met 77,9%, maar ten opzichte van de week ervoor is de drukte met 4% toegenomen. De stijging is sinds dinsdag 31 maart zichtbaar en was op z’n grootst op  zondag 5 april toen het een zonovergoten dag was. Het was toen 32% drukker dan vorige week (en 83% rustiger dan vorig jaar).

 

De grootste afnames zijn nog steeds te zien in de winkelstraten van de grote steden, met de Amsterdamse binnenstad als uitschieter. Zo liet de Kalverstraat op donderdag 2 april een drukte-afname van 90% zien ten opzichte van vorig jaar, al was het er wel weer 20% drukker dan de week ervoor. Wat verder opvalt, is dat de telpunten die in de buurt van een supermarkt zijn, een afname in de drukte laten zien ten opzichte van de week ervoor: het hamstergedrag van de bevolking lijkt dus iets achter de rug te zijn.

Vanwege het mooie weer van de afgelopen dagen was het op de stranden ook iets drukker dan de week ervoor, namelijk 3%. Met name de zondag laat een toename van 52,3% zien. Dit betekende overigens niet dat de stranden overvol waren en de vereiste 1,5 meter afstand was dus geen enkel probleem.

Om de effecten van de coronamaatregelen in de winkelstraten te kunnen monitoren stelt Bureau RMC sinds 2 weken onze passantentellingen kosteloos ter beschikking van iedereen die in een binnenstad of winkelgebied actief is . Wilt u dit aanvragen? Lees dan hier hoe u dat kunt doen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws? Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief!